Organska poljoprivreda


Organska poljoprivreda kao dio održivog razvoja ima za cilj da proizvede dovoljno zdrave hrane, uz domaćinsko korišćenje prirodnih resursa i očuvanje stanja životne sredine. Ona se temelji na ravnoteži i skladu između svih učesnika u proizvodnji hrane-čovjeka, životinje, biljke i zemljišta.
Nasuprot ovom, konvencionalna poljoprivreda zbog upotrebe hormona, antibiotika, aditiva, genetski modifikovanih organizama i dr. sredstava ozbiljno narušava zdravstvenu bezbjednost proizvoda i namirnica. Pored toga, široko se i prekomjerno upotrebljavaju hemijsko-sintetička sredstva (pesticidi, mineralna đubriva) koja zagađuju životno okruženje i ugrožavaju živi svijet (gomilanje teških metala, fosfata, nitrata i nitrita u proizvodima, zemljištu, podzemnim vodama). Smanjenje plodnosti zemljišta i njena erozija su dovedeni do alarmantnog nivoa širom svijeta. ”Erozija” genetske raznovrsnosti, ogromno korišćenje neobnovljivih izvora energije i mnoge druge negativne pojave stoje pred konvencionalnom poljoprivredom kao nerješivi problemi.

Nije zanemarljiv ni ekonomski aspekt. Naime, poljoprivreda u … kraju nije profitabilna djelatnost jer proizvodi nemaju prepoznatljiv kvalitet i porijeklo i nijesu atraktivni na domaćem i svjetskom tržištu. Sa druge strane, neka prirodna bogatstva, kojima … kraj obiluje, neadekvatno i nedovoljno se koriste (šumski plodovi, ljekovito bilje i dr.).

Organska poljoprivreda na Durmitoru

Uspostavljanjem sistema gajenja po organskim principima izbjegavaju se i rešavaju svi gore navedeni problemi koji prate konvencionalnu poljoprivredu.
Ostvarljivost projekta “Eko zona Durmitor” leži u potpuno očuvanom zemljištu koje zahvaljujući tradicionalnom načinu poljoprivredne proizvodnje može zadovoljiti standarde koji su propisani u zemljama Evropske Unije.Ovakav pristup pomoći će da se prevazidju problemi koji postoje…(raseljavanje stanovništva, loši uslovi života, otežana prodaja najkvalitetnijih prehrambenih proizvoda…)
Spoj izmedju tradicije, održivog razvoja i nauke je dobitna kombinacija.

Ovakva proizvodnja za nas je i cilj i interes:

proizvodnja prirodne i zdrave hrane koja ne sadrži materije štetne po zdravlje,
proizvodnja organskih proizvoda koji su sertifikovani, prepoznatljivog kvaliteta i porijekla i veoma su traženi na svjetskom tržištu, očuvanje i unapređenje životne sredine putem organske poljoprivrede kao segmenta održivog razvoja, bolje iskorišćenje postojećih prirodnih resursa, razvijena organska poljoprivreda koja ne traži velika ulaganja, značajno angažuje lokalne proizvođače, podstiče razvoj pratećih privrednih delatnosti i osnova za razvoj ekskluzivnog turizma. Organske farme su veoma privlačne za eko turiste, pogodne su za održavanje volonterskih radnih kampova i za edukaciju đaka i studenata u okviru eko-kampova.
Organski orijentisanom poljoprivredom garantuje se očuvanje čistog životnog okruženja (čista izvorišta vode, čist vazduh, očuvan biljni i životinjski svijet) što je veoma bitno za postojeću fabriku vode i eko turizam.
povećava se ponuda zdravih, kvalitetnih i atraktivnih namirnica za turističke kapacitete u … kraju,
izražen deficit i 20-50 % veća cijena organskih proizvoda od proizvoda konvencionalne poljoprivrede, garantuju siguran plasman, ekonomsku dobit i renomiran položaj na svjetskom tržištu.

Da bi zemljište dobilo sertifikat za proizvodnju organske hrane, potrebno je da najmanje tri godine ne bude tretirano hemikalijama, već da se priprema upotrebom stajskog, odnosno biološkog i tečnog đubriva. Ti kriterijumi prihvaćeni su i u SAD, Evropskoj uniji i Japanu, a kod nas u Crnoj Gori, tek se otvaraju istrazivanja na ovu temu. Za intenzivniju biljnu proizvodnju potrebna je povoljna plodnost tla. Jedna od značajnih stvari pored plodnosti jeste i zdrava tlo oslobodjeno hemija i aditiva .
Proizvodnja organske hrane u svijetu je na visokoj cijeni i , zbog odsustva industrije i slabe upotrebe hemijskih preparata u proizvodnji, naši poljoprivrednici i zemljište imaju veliku šansu da zauzmu visoku poziciju na svjetskom trzistu.

Zemljiste

Da bi zemljište dobilo sertifikat za proizvodnju organske hrane, potrebno je da najmanje tri godine ne bude tretirano hemikalijama, već da se priprema upotrebom stajskog, odnosno biološkog i tečnog đubriva. Ti kriterijumi prihvaćeni su i u SAD, Evropskoj uniji i Japanu, a kod nas u Crnoj Gori, tek se otvaraju istrazivanja na ovu temu. Za intenzivniju biljnu proizvodnju potrebna je povoljna plodnost tla. Jedna od značajnih stvari pored plodnosti jeste i zdrava tlo oslobodjeno hemija i aditiva .
Proizvodnja organske hrane u svijetu je na visokoj cijeni i , zbog odsustva industrije i slabe upotrebe hemijskih preparata u proizvodnji, naši poljoprivrednici i zemljište imaju veliku šansu da zauzmu visoku poziciju na svjetskom trzistu.

Kada ispostujemo standarde moci cemo se potpuno ravnopravno pojaviti na trzistu i naravno sa svim prednostima koje ima Durmitor. Zbog toga jai cilj projekta “EKO ZONA DURMITOR” da se zajedno sa resornim ministarstvima obezbijediti medjunarodni sertifikat za zemljište na ovom podrucju koje ima osnovne preduslove da bi zadovoljilo i najstrozije kriterijume.
Ekološka proizvodnja samo je ona koja je usklađena sa zakonskim normama i propisima, i koja je kao takva potvrđena od ovlaštenih pravnih osoba i laboratorija. Vrijednost ove zakonske legislative je ogromna, jer se konačno uvodi u crnogorsku privredu pojam i izraz ekološki proizvod, a koji se znatno razlikuje po svojim tehnološkim proizvodnim konceptima od dosadašnje klasične poljoprivredne proizvodnje.

Domaci cajevi

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: